Környezettudatos felújítás Szorgalmatos Általános Művelődési Központjában

Szorgalmatos község önkormányzatának képviselőtestülete elkötelezte magát a fenntartható településfejlesztés mellett, így sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében.

Az Észak-alföldi régióban elhelyezkedő község Általános Művelődési Központjának épületenergetikai fejlesztése valósult meg, valamint sor került az Általános Iskola felújítására is, ami rendkívül időszerű volt, az elavult fűtési technológiája és a gazdaságtalan világításrendszere miatt. A település fejlesztése közel 100 millió Ft Európai Uniós támogatással jött létre, a hosszú távú környezeti és pénzügyi fenntarthatóság jegyében.

A projekt elsődleges célja jobb adottságokkal rendelkező intézményi épületek létrehozása volt, amikben megvalósult a fűtési és használati meleg víz rendszerek korszerűsítése napkollektorokkal, valamint az áramtermelés napelemekkel.

A KEOP-4.9.0/11-2011-0135 azonosító számú pályázat nemcsak a hosszú távú környezeti fenntarthatóság nevében tesz szolgálatot Szorgalmatos község számára, hanem jobb életszínvonalat teremt, a fűtési- és áramköltségek jelentős csökkentése mellett.

szorgalmatos-kozseg-megujul-12

A kívül-belül megújult épületek megfelelő használati lehetőséget nyújtanak, javítják a település összképét, csökkentik a környezeti terhelést, valamint komfortérzetet teremtenek az épületekben dolgozó munkavállalók, tanárok és diákok számára.

A fenntartható fejlődést előmozdító projektgazda energetikai fejlesztése a “zöld működés” elveiért igyekszik kiállni, így a projekt céljai közé tartozik az is, hogy a decentralizált, környezetbarát energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedjenek, kiemelt hangsúlyt fektetve az energiatakarékosságra. Az energiahatékonyság növelésével ugyanis energiahordozó megtakarítás valósul meg, csökken az üvegházhatás, és csökkennek az épületek üzemelési költségei is.

A fejlesztés által eredményezett energiahordozó költségmegtakarítás 4.303.988 forintot jelent a Tiszavasvári kistérségi községben.

szorgalmatos-kozseg-megujul-03

Szorgalmatos község önkormányzata a legnagyobb kihasználtsággal rendelkező épületek energiahatékony felújítását valósította meg a pályázat által. Megtörtént az épületek szigetelése, napkollektorok létesültek, a fűtés korszerűbb lett, jobb hőleadói oldallal, a világítások pedig immár napelemek használatával működnek, ami jelentős megtakarítást eredményez a jövőre nézve, ezzel hozzájárul a település, az önkormányzat és az intézmények hosszú távú költséghatékony fenntartásához.

Az Önkormányzat egységes keretek között működteti az Általános Művelődési Központ épületét, mely – az iskola, tornaterem, óvoda, gyógyszertár, könyvtár és a 300 adagos szociális konyhaüzem épületrészekkel közös épületegyüttest alkotva – oktatási és egyben kulturális centrum is.

Az önkormányzat intézményeiben fontos szerepet játszik a komfortérzet megteremtése, amihez elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Mivel a község nem rendelkezik elég területtel energianád ültetéshez, és a 65 fokos meleg vizet sem lehet kitermelni a község alól kutak fúrásával – mivel ez 30-80 millió forintba kerülne, és nincs még kiforrva a technológia hozzá, hogy garanciát adhasson a működésre -, a mostani pályázat nyújtott csak megoldást a község épületeinek a fűtéskorszerűsítésére – mondta Szorgalmatos község polgármestere, Takács Pálné.

szorgalmatos-kozseg-megujul-10

Az energiaracionalizálás, illetve a gazdaságtalan és pazarló üzemeltetés megszüntetése 10 cm-es szigetelést, három darab kondenzációs kazánt és 150-160 napelemet jelent 314 nm-en, míg a fejlesztés a polgármesteri hivatalra, a közösségi – és inkubátorházra is kiterjedhet további pályázatok segítségével. Ugyanokkor adott a lehetőség szélkerék létesítésre is, ha szélmérés bizonyíthatja, hogy a környék szélcsatornája ezt lehetővé teszi. A község vezetősége a nehéz helyzetben lévő családok energiaterhelésének csökkentésére is gondol, így amint lehetőség nyílik rá, mindent megtesznek azért, hogy ne maradjanak gáz, vagy villany nélkül Szorgalmatos lakosai – tette hozzá a polgármester asszony.

Képgaléria:

 

Ossza meg véleményét másokkal!

*

Zöld Szorgalmatos 2012 Minden jog fenntartva