Szemléletformálás Szorgalmatos Községben a környezettudatosság jegyében

2012. áprilisában megrendezésre kerül Szorgalmatos Község Általános Művelődési Központjában a Környezet és energia operatív program azaz, a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző rendezvény.

Az olcsó energiahordozókra épülő gazdaság időszakának végével és az éghajlatváltozást előidéző hatótényezők csökkentésére irányuló erőfeszítések következtében a 21. században az emberiség visszatér a földi lét alapjaihoz. A 11-14 éves korosztály már megfelelő ismeretekkel bír arra vonatkozóan, hogy a kőolaj és földgázra épülő gazdaság, ezen keresztül pedig az energialelátás nem tartható fenn hosszútávon. A földgáz és kőolajból nyert energia súlyosan károsítja a természetet, ára folyamatosan növekszik, miközben a földön elérhető tartalékok rohamosan csökkennek.

A gyerekek számára vetítésre kerül egy film ami dokumentálja az égető problémákat, melyek kihívást jelentenek a bolygó életrendszerére. A filmvetítést követően csoportfoglalkozás is szervezésre kerül a felső tagozatos általános iskolások két csoportra bontva (5-6 és 7-8 osztályosok részére), műhelyfoglalkozások keretein belül próbálják rávezetni őket a környezetvédelem fontosságára, valamint sor kerül az ökológiai lábnyomszámítás bemutatása.

Ezután tartunk egy előadást melynek keretében bemutatásra kerülnek az ezeket felváltó megújuló energiára építő megoldások már jelenleg is elérhető, illetve még futurisztikus, tervi megoldásokkal.

1. Szélenergia

2. Napenergia

3. Biomassza

4. Geotermikus energia

5. Vizi energia

 

Az előadás után csoportfoglalkozásokat tartunk. A foglalkozások során a kémia és fizika területéről példákat kiragadva kívánjuk bemutatni azt a rohamos fejlődést, ami a film témáját is adó “utolsó órát” elhozta. Ugyanakkor a kémián keresztül próbáljuk azt is demonstrálni, hogy a veszély elhárítására alkalmas technológia nagyrészt már megvan.Pl.: olajszennyeződés feloldása,…stb)

Ezután a diákok kapnak egy kiadványt ami segít apró, de környezetterhelő szokásaink megváltoztatásában, ami nagy változást eredményezhet.

 

A tanulók körében ötletpályázatot fogunk meghirdetni, melynek keretében egy hónapon keresztül meg kell figyelniük családjuk fogyasztási és életmód szokásait, kiemelve a fenntarthatósági szempontból kedvezőtlen szokásokat és javaslatokat kell tenniük olyan életmód vagy fogyasztási szokás változásra, ami releváns fenntarthatósági problémát old meg, és reális, a család számára is elfogadható alternatívát jelent. A legjobb helyezést az a tanuló nyeri el, akinek pályaművét a rendezvényen előadó környezeti nevelési szakember a legjobbnak ítéli.

A program részeként megrendezésre kerülő “Gazdálkodj okosan” ötletpályázat 1-6 díjazottjai számára ajándékok kerülnek kiosztásra.

 

A rendezvényről tv felvétel készül, mely a Kölcsey Tv-ben kerül bemutatásra.

Ossza meg véleményét másokkal!

*

Zöld Szorgalmatos 2012 Minden jog fenntartva