Komposztálási pályázat

Kedves Olvasó!


Valószínűleg Ön is számtalanszor, és számos tanácsot hallott már élete során a környezetének védelméről, mely témára egyre nagyobb figyelmet szükséges fordítanunk, hogy a jövő generációjának, gyermekeinknek egy élhető világot hagyjunk magunk után. 

Első hallásra ezek nagy szavaknak és általános dolgoknak tűnhetnek, és joggal merülhet fel a kérdés: „Ugyan, mit is tehet egyetlen ember a környezet védelme érdekében, hiszen az ipar, a gyárak, ők az igazi környezetszennyezők?! A válaszunk: Sokat, nagyon sokat!

Ehhez kívánunk segítséget nyújtani, és ennek érdekében hagyományteremtő jelleggel kívánjuk elindítani cikksorozatunkat, hogy praktikus, elsősorban költségmentes házilag is kivitelezhető tanácsokkal szolgáljunk Önöknek.
Az első lépés már megtörtént: komposztálásra ösztönző kampány valósult meg a településen, melyhez bárki csatlakozhatott.
A kampány során 314 db komposztláda került kiosztásra a résztvevők között, illetve hallhattak praktikus tanácsokat saját kis „zöld világunk” megteremtéséhez.
Alighanem akad olyan, aki valamilyen ok miatt nem tudott csatlakozni a kampányhoz, viszont fontosnak tartjuk, hogy mondandója hozzájuk is elérjen, a már résztvevők felé pedig felelevenítsük az átadott ismereteket egy rövid összefoglalóval, útmutatóval:

 

gilisztakomposztlada1

Tudta-e Ön, hogy hazánkban évente a háztartások szemetének majd harmada, összesen több mint egymillió tonna biológiailag lebomló hulladék képződik? Ezt a hatalmas mennyiséget többnyire a saját pénzünkön szállíttatjuk el, pedig mi is hasznosíthatnánk komposztálással. Így kemikáliák nélküli értékes tápanyagot nyerhetünk házi növényeinknek, csökkentve szemetünk mennyiségét. A komposzt ez a tápanyagokban gazdag, földszerű anyag a lebontó mikroorganizmusok munkája eredményeképpen jön létre akár magától a természetben is.
Mi ezt a folyamatot katalizálhatjuk, gyorsíthatjuk, ha a komposztálandó szerves hulladékokat tavasztól-őszig jól szellőző, árnyékos helyre, lehetőleg komposztládába rakjuk. Itt rétegezzük a barna és zöld anyagokat kétharmad-egyharmad arányban, majd e két rétegre különféle adalékanyagokat szórunk, majd letakarjuk (tető, vagy mulcs). A „barna” anyagok a szénben gazdag, többnyire száraz biomasszák, például a lehullott falevelek, gallyak, forgács, papír, száraz fűnyesedék. A „zöld” anyagok a nitrogénben gazdag, általában lédús részek, a konyhai melléktermékek, zöld növények, stb. Az adalék célja kettős: biztosítani a lebontó szervezetek eszenciáját (humuszos föld, korábbi komposzt, esetleg vásárolható komposztgyorsítók) beoltva ezzel halmunkat, valamint gazdagítani a komposztot (kőpor, hamu, agyagőrlemény, stb.) Az ideális arányok figyelembe vételével (barna 2/3 – zöld 1/3 – adalék 1-2 cm) 2-8 hónap múlva felhasználható friss, vagy teljes komposztunk keletkezhet. Fontos tudnivaló, hogy a komposztot folyamatosan nedvesen kell tartanunk, és a szellőzését biztosítanunk kell, amit a komposztláda kialakítása segít. Az anyagokat 1-3 cm-esre kell aprítani, és folyamatos építésnél időnként keverni kell. Extrémnek tűnő dolgokat is belerakhatunk: kávézacc, zsír és hús nélküli ételmaradékok, tea filter, de műanyag, fém, üveg, kezelt fafelületek ne legyenek benne. Jó tanácsok: csak növényevők ürülékét tehetjük bele, a citrusfélék nem jól komposztálhatók, valamint a dió, a gesztenye, az akác és fenyőfélék részeit sem ajánlatos belekeverni. Felhasználásakor egy-egy arányban célszerű saját földünkkel keverni és így létrehozni növényeinknek ideális táptalajt.

Jó komposztálást kívánunk!

 

 

Azonosítószám:          KEOP-6.2.0/A/11-2011-0177

Projekt címe:              „Komposztálás népszerűsítése Szorgalmatos Községben”

szechenyi-infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

 

Ossza meg véleményét másokkal!

*

Zöld Szorgalmatos 2012 Minden jog fenntartva